Zit met Pit!

‘Zitten is het nieuwe roken!’
‘Kinderen zitten gemiddeld 7,3 uur op een dag!’

Ik maak me hier als therapeut zorgen om, omdat ik steeds vaker en steeds jongere kinderen in mijn  praktijk zie komen met pijnklachten en houdingsproblemen. Ik vind het belangrijk om kinderen op een gezonde manier aan het bewegen te krijgen en geloof in preventie. Daarom ben ik aangesloten bij het netwerk van Zit met Pit! waarvoor ik lessen geef in de klas. Daarnaast verzorg ik workshops
‘Bewegend Leren’ voor leerkrachten.

Zit met Pit! is een landelijk initiatief en heeft verschillende activiteiten ontwikkeld:
1. Lespakket Zit met Pit! voor kinderen vanaf groep 5
2. Workshop Bewegend Leren voor leerkrachten
3. Thema-avond voor ouders: Kinderen en beeldschermen, het lijken wel magneetjes!

 

Lespakket Zit met Pit! 

Het lesprogramma ‘Zit met Pit!’ is ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Kinderen, leerkrachten en ouders leren alles over gezond gedrag rondom beeldschermgebruik. Een goede zithouding, voldoende bewegen, het voorkomen van pijnklachten en andere lichamelijke gevolgen. Het lespakket is een erkende interventie van Gezonde School. Als kinderfysiotherapeut geef ik deze lessen op school en probeer ik de kinderen en leerkrachten letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. 

 

Workshop Bewegen Leren

In de klas zitten kinderen veel. Hoe krijg je meer aandacht voor beweging als vast onderdeel in de lesdag? Bewegen tijdens de les bevordert de leerprestaties van kinderen. Deze praktische workshop gaat in op het omzetten van lesmethodes in een beweegvorm. 

Er zijn 2 mogelijkheden:
– Incompany: de workshop wordt uitsluitend voor het team van de school gegeven. 
– Open inschrijving: de workshop wordt georganiseerd op een school die als gastlocatie fungeert. De inschrijving staat open voor alle leerkrachten. Zij kunnen zich individueel aanmelden.  

 

Thema-avond voor ouders

Kinderen en beeldschermen, het lijken wel magneetjes. Alleen maar roepen ‘dat het nou wel lang genoeg is geweest’ roept vaak discussie op. Herkenbaar? Veel ouders zoeken naar aanknopingspunten, tips en adviezen. Daarom organiseert Zit met Pit! ouderavonden over dit actuele onderwerp.

Voor meer informatie neem contact op met mij of neem een kijkje op de website van Zit met Pit!

Zit met Pit! in het nieuws

Zitten op het werk… volgens <Erik Scherder>