Prikkelverwerking

Wat is prikkelverwerking?

Onze zintuigen geven informatie door die we nodig hebben om te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Bij sommige kinderen verloopt de verwerking van informatie die vanuit de zintuigen binnenkomt niet zo vanzelfsprekend en soepel als het eigenlijk zou moeten. Deze kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.

Denk bijvoorbeeld aan het (extreem) drukke kind wat constant prikkels zoekt en moeite heeft om zich te concentreren. Of het teruggetrokken kind dat liever de kat uit de boom kijkt en wat angstig/houterig qua bewegen overkomt. De prikkels komen sterker of juist minder sterk binnen dan bij leeftijdsgenootjes. Dit kan leiden tot gedragsverandering en kan belemmeren in de motorische ontwikkeling.

Behandeling

Als kinderfysiotherapeut maak ik gebruik van een uitgebreide observatie en oudervragenlijst om de prikkelverwerkingsproblemen in kaart te brengen. De behandeling hierbij bestaat uit adviseren van ouders en/of leerkrachten om de omgeving op een juiste manier aan te passen zodat een kind de prikkels beter kan reguleren.